Na čo si trúfaš? Si chilli začiatočník a láka Ťa vyskúšať, ako šmakuje jedlo so štipkou kvalitného č...
CHILLIPÉDIA, Strana 2
Niekto nosí so sebou úplne všade mobil, niekto rúž na pery, niekto tabletky od bolesti a niekto svoj...
Počuli ste už o tom, že kvôli zlej úrode papričiek môže nastať nedostatok chilli omáčky Srirach...
Každý to už zažil. Veď len tu trošku nasypem chilli a bude to, netreba mi rukavice... :) ...
Ukazuje sa, že kapsaicín (zložka čili papričiek zodpovedná za samotnú pálivosť a známu štipľavú vôňu) má mnoho pozitívnych dopadov na zdravie a liečivých schopností. Kapsaicín sa už dlhodobo používa v mediciíne ako súčasť mastí, ktoré utlmujú bolesť. Dnes si povieme o 7 dôležitých zistení z klinických štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými účinkami u tých, čo konzumujú pálivé chilli papričky.
Jalapeño - Jemne pálivá klasika z Mexika a.k.a. najznámejšie chilli na svete
SHU: 2,500 - 8,000
Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeño: :) 1:1
Krajna pôvodu: Mexiko
Typ papričky: Capsicum annum
Mnohí ľudia považujú jalapeño za veľmi pálivú chilli papričku, ale pokiaľ ide o stupnicu Scoville, jalapeño je len mierne až stredne silná. Výhodou je, že papričky jalapeño sú ľahko dostupné v bežných obchodoch v čerstvej alebo zaváranej forme. V našich končinách poznáme papričky Jalapeño ako tie papričky čo nám pristanú na pizze, keď si ju objednáme veľmi pálivú :). Pozor: zavárané jalapeño papričky lúbia páliť dva krát!
Scotch Bonnnet - Královná Karibiku
SHU: 100,000 - 350,000
Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeno: 12 až 140 krát pálivejšia
Krajna pôvodu: Jamajka (resp. iné krajiny Karibiku)
Typ papričky: Capsicum chinense
Jej názov (škótska čiapka) znie nevinne, no opak je pravdou. Táto paprička je naozaj veľmi pálivá - asi rovnako ako paprička Habanero. Patrí medzi najpoužívanejšie papričky v oblasti Karibiku, kde sa tiež používa do známych "jerk chicken/jerk pork" receptov. Tvar tejto papričky je to, čo inšpirovalo jej meno. Pripomína totiž známu škótsku čiapku, ktorá sa nazýva aj "Tam o'Shanter"). Okrem názvu Scotch Bonnet sa používajú aj názvy Bahama Mama, the Jamaican Hot, the Bahamian, alebo the Martinique chilli.
Habanero - Bývalý šampión pálivosti
SHU: 100,000 - 320,000
Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeno: 12 až 140 krát pálivejšia
Krajna pôvodu: Mexiko
Typ papričky: Capsicum chinense
Je to len nedávno, čo paprička Habanero držala rekord najpálivejšej papričky na svete a keďže ju už odvtedy prekonalo veľa odrôd chilli papričiek, ľudia ju zvyknú podceňovať. Nerobte to! Habanero je naozaj veľmi pálivá paprička. Na rozdiel od mnohých iných odrôd, Habanero má výraznú chuť po citrusoch, čo ju robí obľúbenou súčasťou pálivých omáčiek, korenín a iných chilli dobrôt.