CHILLIPÉDIA, Strana 2

Pálivé, pálivejšie, najpálivejšie chilli - aby ste to rozpálili tak akurát

Na čo si trúfaš? Si chilli začiatočník a láka Ťa vyskúšať, ako šmakuje jedlo so štipkou kvalitného č...

Prečo máš mať kľúčenku keygoes:chili vždy, keď ideš von?

Niekto nosí so sebou úplne všade mobil, niekto rúž na pery, niekto tabletky od bolesti a niekto svoj...

CHILLI OMÁČKY SRIRACHA — VÝROBCA ČELÍ NEDOSTATKU CHILLI PAPRIČIEK

Počuli ste už o tom, že kvôli zlej úrode papričiek môže nastať nedostatok chilli omáčky Srirach...

Všetko Ťa páli od chilli? Prezradíme Ti ako to pálenie zastaviť

Každý to už zažil. Veď len tu trošku nasypem chilli a bude to, netreba mi rukavice... :)  ...

7 dôležitých klinických nálezov o pálivých chilli papričkách a Tvojom zdraví

Ukazuje sa, že kapsaicín (zložka čili papričiek zodpovedná za samotnú pálivosť a známu štipľavú vôňu) má mnoho pozitívnych dopadov na zdravie a liečivých schopností. Kapsaicín sa už dlhodobo používa v mediciíne ako súčasť mastí, ktoré utlmujú bolesť. Dnes si povieme o 7 dôležitých zistení z klinických štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými účinkami u tých, čo konzumujú pálivé chilli papričky.

... čítaj viac

Jalapeno

 Jalapeño - Jemne pálivá klasika z Mexika a.k.a. najznámejšie chilli na svete

keygoes chilli 2  papricky

SHU: 2,500 - 8,000

Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeño: :) 1:1

Krajna pôvodu: Mexiko

Typ papričky: Capsicum annum

Mnohí ľudia považujú jalapeño za veľmi pálivú chilli papričku, ale pokiaľ ide o stupnicu Scoville, jalapeño je len mierne až stredne silná. Výhodou  je, že papričky jalapeño sú ľahko dostupné v bežných obchodoch v čerstvej alebo zaváranej forme. V našich končinách poznáme papričky Jalapeño ako tie papričky čo nám pristanú na pizze, keď si ju objednáme veľmi pálivú :). Pozor: zavárané jalapeño papričky lúbia páliť dva krát!

jalapeno fresh

... čítaj viac

Scotch Bonnet (350.000 SHU)


scotch bonnet Scotch Bonnnet
 - Královná Karibiku

keygoes chilli MEDIUM papricky

SHU: 100,000 - 350,000

Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeno: 12 až 140 krát pálivejšia

Krajna pôvodu: Jamajka (resp. iné krajiny Karibiku)

Typ papričky: Capsicum chinense

Jej názov (škótska čiapka) znie nevinne, no opak je pravdou. Táto paprička je naozaj veľmi pálivá - asi rovnako ako paprička Habanero.  Patrí medzi najpoužívanejšie papričky v oblasti Karibiku, kde sa tiež používa do známych "jerk chicken/jerk pork" receptov. Tvar tejto papričky je to, čo inšpirovalo jej meno. Pripomína totiž známu škótsku čiapku, ktorá sa nazýva aj "Tam o'Shanter"). Okrem názvu Scotch Bonnet sa používajú aj názvy Bahama Mama, the Jamaican Hot, the Bahamian, alebo the Martinique chilli.

... čítaj viac

Habanero (320.000 SHU)

habanero-peppers-orange-1Habanero - Bývalý šampión pálivosti

keygoes chilli MEDIUM papricky

SHU: 100,000 - 320,000

Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeno: 12 až 140 krát pálivejšia

Krajna pôvodu: Mexiko

Typ papričky: Capsicum chinense

Je to len nedávno, čo paprička Habanero držala rekord najpálivejšej papričky na svete a keďže ju už odvtedy prekonalo veľa odrôd chilli papričiek, ľudia ju zvyknú podceňovať. Nerobte to! Habanero je naozaj veľmi pálivá paprička. Na rozdiel od mnohých iných odrôd, Habanero má výraznú chuť po citrusoch, čo ju robí obľúbenou súčasťou pálivých omáčiek, korenín a iných chilli dobrôt.

... čítaj viac

Hore
18 položiek celkom