Každý to už zažil. Veď len tu trošku nasypem chilli a bude to, netreba mi rukavice... :) Skús si ale potom pretrieť oči, nasadiť kontaktné šošovky alebo sa poškrabať kdekoľvek ????
Prečo je také ťažké zastaviť pálenie?
Kapsaicín je aktívnou zložkou chilli a je to alkalický olej. Umývanie alebo pitná voda nezastaví pálenie, pretože kapsaicín, ktorý je na báze oleja sa nerozpúšťa vo vode. Jediný spôsob ako zastaviť pálenie je neutralizovať čili olej.
Ponúkame Ti niekoľko riešení, ktoré fungujú. Ideálne je však vždy použiť rukavice, ktoré zabránia páleniu, no s našich skúseností vieme na 100% povedať, že ani rukavice Ťa neochránia na dlhšie ako na pár hodín pri práci s mletým čili, no v tomto uzimenom počasí trochu tepla na rukách poteší ;)
NA KOŽI:
Tu platí, že voda iba šíri oheň, takže umývať ruky vodou nie je to pravé orechové. Páliaci pocit pochádza z olejov a je veľmi ťažké ich umyť studenou vodou. Obyčajné mydlo a voda nie vždy pomôžu. Nasledovné tipy fungujú lepšie:
(1) Čistý lieh s JARou Kombo: Máme najlepšie overené čistenie s alkoholom a prostriedkom na umývanie kuchynského riadu. Izopropylalkohol je rozpúšťadlo, čo znamená, že je rozpúšťadlom nečistôt a olejov. Treba poliať ruky alkoholom a následne dobre umyť JARou. Opakujte 2 krát. Toto nikdy nesklame!
(2) Prostriedok na umývanie riadu alebo solvína: Klasika, poriadne umyť ruky s prípravkom na špinavé taniere a hrnce, alebo dokonca solvínou. Obe majú vlastnosti rozpúšťajúce olej, určite lepšie ako bežné mydlo.
(3) Namočte do kukuričného škrobu: Škrob extrahuje olej z kože a pomôže ho neutralizovať.
(4) Ocot: Opláchnite si ruky ocotom a potom poriadne vodou a mydlom.
V TVOJICH ÚSTACH:
(1) Kyslé potraviny a nápoje: odporúča sa piť paradajkový džús alebo jesť čerstvý citrón, limetku, ananás alebo avokádo. Kyslé potraviny a nápoje môžu neutralizovať časť aktivity alkalického kapsaicinoidu. Mlieko (kyslé) funguje tiež dobre. Ocot by mal tiež pomôcť, ale to sme radšej neskúšali – 9/10 čiliheadov odporúča kloktať! :)
(2) Mliečne výrobky znižujú pálenie. Jogurty a kyslá smotana sú kyslé. Kapsaicín sa taktiež ľahko rozpúšťa v tukoch, ktoré sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, takže keď zaješ pálivú dobrotu spolu s (alebo po) kyslou smotanou , pridávaš vlastne parádne riedidlo. Kapsaicín a mliečne tuky sa spolu zmiešajú, takže niektoré molekuly kapsaicínu nenájdu na jazyku receptory bolesti. Pamätaj, že je to tuk, ktorý poskytuje úľavu, takže čo? Nízkotučné kyslé smotany alebo odtučnené jogurty nekupujeme! ;) Tento protijed na pálivosť sa využíva v mnohých exotických kuchyniach po celom svete, od použitia kyslej smotany s mexickými pálivými dobrotami potravou až po jogurtové vylepšenia indických jedál. V thajskej kuchyni má husté kokosové mlieko rovnaký účel.
(3) Cukor / med: Počuli sme, že vraj cukor pomáha. Nemôžeme povedať, že by sme to skúsili, ale niektorí hovoria, že med robí zázraky.