CHILLI CON CARNE

chilli con carneChilli con carne je asi najznámejšie jedlo obsahujúce chilli na svete. V anglicky hovoriacom svete sa mu preto často hovorí iba "chilli"  :) Existuje na neho asi milión receptov. Základ Chilli con carne tvorí najemno nakrájané alebo mleté mäsko, fazuľka, paradjky a samozrejme chilli. Podávať sa môže s roznymi druhmi príloh ako napríklad ryža, kuskus, pečené zemiaky alebo placka. 

 

 

 

 

 

POTREBUJEME:

  • 3 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 červené papriky
  • 2 kúsky celeru
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžička mletého chilli (napr. cayenne, alebo pre extra pálivú verziu môžeme dať habanero)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej škorice
  • olivový olej
  • 1 plechovka cíceru (cca 400 g)
  • 1 plechovka červenej fazulky (cca 400 g)
  • 1 plechovka šúpaných krájaných rajčín (cca 400 g)
  • 0,5kg najemno nakrájaného hovädzieho mäsa
  • hrsť čerstvého koriandru
  • 2 lyžice balzamikového octa
  • 400g ryže (najlepšie basmati)
  • biely jogurt

POSTUP:

  1. Očistíme a najemno nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a červenú papriku (môže byť aj na hrubšie).
  2. V hrnci / vysokej panvici zohrejme 2 lyžice oleja a pridáme nakrájanú zeleninu, chilli, rascu, škoricu a poriadnu štipku soli a čierneho korenia. Varíme približne 7 minút, alebo pokým nebude zeleninka mäkká. Pravidelne miešame.
  3. Zlejeme preč vodu a pridáme cícer, fazuľa, paradajky. Pridáme mleté hovädzie mäso, jemne môžeme podliať vodou.
  4. Najemno si nasekáme koriander (iba listy) a pridáme do hrnca spolu s balzamikom. Pridáme soľ a čierne korenie.
  5. Uvedieme do varu, potom znížime teplotu a dusíme pomaly 1 hodinu. Občas pomiešame.
  6. Podávame s ryžou, kuskusom alebo opečeným chlebíkom s trochou jogurtu, guacamole. Nakoniec posypeme ešte najemno posekaným koriandrom a chilli.