Chilli con carne je asi najznámejšie jedlo obsahujúce chilli na svete. V anglicky hovoriacom svete sa mu preto často hovorí iba "chilli" :) Existuje na neho asi milión receptov. Základ Chilli con carne tvorí najemno nakrájané alebo mleté mäsko, fazuľka, paradjky a samozrejme chilli. Podávať sa môže s roznymi druhmi príloh ako napríklad ryža, kuskus, pečené zemiaky alebo placka.
POTREBUJEME:
- 3 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 kúsky celeru
- 2 mrkvy
- 1 lyžička mletého chilli (napr. cayenne, alebo pre extra pálivú verziu môžeme dať habanero)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej škorice
- olivový olej
- 1 plechovka cíceru (cca 400 g)
- 1 plechovka červenej fazulky (cca 400 g)
- 1 plechovka šúpaných krájaných rajčín (cca 400 g)
- 0,5kg najemno nakrájaného hovädzieho mäsa
- hrsť čerstvého koriandru
- 2 lyžice balzamikového octa
- 400g ryže (najlepšie basmati)
- biely jogurt
POSTUP:
- Očistíme a najemno nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a červenú papriku (môže byť aj na hrubšie).
- V hrnci / vysokej panvici zohrejme 2 lyžice oleja a pridáme nakrájanú zeleninu, chilli, rascu, škoricu a poriadnu štipku soli a čierneho korenia. Varíme približne 7 minút, alebo pokým nebude zeleninka mäkká. Pravidelne miešame.
- Zlejeme preč vodu a pridáme cícer, fazuľa, paradajky. Pridáme mleté hovädzie mäso, jemne môžeme podliať vodou.
- Najemno si nasekáme koriander (iba listy) a pridáme do hrnca spolu s balzamikom. Pridáme soľ a čierne korenie.
- Uvedieme do varu, potom znížime teplotu a dusíme pomaly 1 hodinu. Občas pomiešame.
- Podávame s ryžou, kuskusom alebo opečeným chlebíkom s trochou jogurtu, guacamole. Nakoniec posypeme ešte najemno posekaným koriandrom a chilli.