Chrumkavý osúch so zelenou špargľou a chilli: Perfektný recept na prekvapenie priateľov

⏳ Príprava: 1 hod. | 🍕 Počet porcií: 4

Ak hľadáte rýchly a originálny recept, ktorý prekvapí vašich priateľov alebo rodinu, tento osúch so zelenou špargľou, kozím syrom a pikantným chilli je ideálna voľba! Chrumkavé cesto, krémová syrová vrstva, špargľa a jemná ostrosť chilli vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.


🛒 Ingrediencie:

  • 15 g čerstvých kvasníc
  • Štipka cukru
  • 250 g múky
  • Morská soľ (kryštalická)
  • 12 ks zelenej špargle
  • 2-3 ks šalotky
  • 100 g vlašských orechov (nasekaných)
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • 250 g smotany nad 35 % tuku (alebo Crème Fraîche)
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 4-5 PL extra panenského olivového oleja
  • Maslo na vymastenie plechu
  • 2 ks červených chilli papričiek (napr. Georgia Flame, nakrájané na tenké kolieska)

👨‍🍳 Postup:

1️⃣ Príprava cesta

Rozdrobíme kvasnice so štipkou cukru do 125 ml vlažnej vody, jemne premiešame a necháme chvíľu aktivovať. Pridáme múku a soľ, vymiesime hladké cesto a necháme kysnúť 40 minút.

2️⃣ Príprava surovín

  • Špargľu ošúpeme a odrežeme tvrdé konce. Pozdĺžne ju nakrájame na tenké plátky a narežeme na kúsky cca 5 cm.
  • Šalotku ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska.
  • Vlašské orechy nasekáme a premiešame so syrom a smotanou, čím vytvoríme lahodnú krémovú zmes.

3️⃣ Tvarovanie osúchu

  • Rúru predhrejeme na 260 – 280 °C a plech vymastíme maslom.
  • Cesto rozdelíme na 4 časti, na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky.
  • Osúch premiestnime na plech a natrieme syrovou zmesou s orechmi.
  • Na vrch rozložíme špargľu, šalotku a chilli papričky.

4️⃣ Pečenie

Osúch vložíme do rozpálenej rúry a pečieme 12 – 15 minút, kým nie je zlatistý a chrumkavý.

5️⃣ Finálne dochutenie

Po vytiahnutí z rúry osúch posypeme soľou, čerstvo okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.


🔥 Tip pre milovníkov pálivého:

Ak obľubujete intenzívnejšiu pálivosť, skúste silnejšie chilli papričky, napríklad Habanero alebo Carolina Reaper.