OMÁČKA Z GUAJILLO CHILI PAPRIČIEK

Roasted_Tomato_and_Guajillo_SauceNeskutočne voňavá, pravá mexická omáčka k mäsu, grilovaniu a mexickým jedlám, ako buritto alebo enčiláda.

 

 

 

 

 

 

POTREBUJEME:

  • 6 strúčikov cesnaku (neočistený)
  • 13-15 sušených paprík Quajillo
  • 1 čajová lyžička oregana
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky rasce drvenej
  • 500 ml mäsového vývaru / bujónu
  • 30 ml oleja (obyčajný alebo olivový)
  • soľ (množstvo závisí od sily a slanosti vývaru)
  • 1 a pol lyžičky cukru

POSTUP:



1. Na stredne zohriatej panvici orestujeme neočistené strúčiky cesnaku, až dokým nebudú mäkké a voňavé (cca 15 minút). Necháme ochladnúť a očistíme ich.

2. Rehydratujeme chilli papričky quajillo. Papričky rozrežeme a rozprestrieme. Semienka vyberieme preč. Položíme na rozohriatu panvicu a krátko prehrejeme z oboch strán. Pritláčame vareškou. Preložíme do misky a zalejeme vriacou vodou a necháme 20-30 minút postáť. Papričky sa krásne napijú vody a budú mäkké a vláčne.

3. Do mixéra dáme papričky (bez vody), očistený cesnak, oregano, rascu, čierne korenie a 2/3 vývaru. Spracujeme do jemného pyré. Následne precedíme cez sitko, aby bola omáčka naozaj jemná.

4. Rozohrejeme si panvicu a vylejeme do nej precedenú omáčku. Pomalime varíme asi 7-10 minút a následne prilejeme zvyšok vývaru. Varíme ďalej asi 30 minút, kým omáčka bude mať tú správnu tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu. Dochutíme cukrom a soľou.

5. Omáčku skladujeme v chladničke.

Papričky Guajillo si môžete kúpiť v našom obchode TU.