Neskutočne voňavá, pravá mexická omáčka k mäsu, grilovaniu a mexickým jedlám, ako buritto alebo enčiláda.
POTREBUJEME:
- 6 strúčikov cesnaku (neočistený)
- 13-15 sušených paprík Quajillo
- 1 čajová lyžička oregana
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/8 lyžičky rasce drvenej
- 500 ml mäsového vývaru / bujónu
- 30 ml oleja (obyčajný alebo olivový)
- soľ (množstvo závisí od sily a slanosti vývaru)
- 1 a pol lyžičky cukru
POSTUP:
1. Na stredne zohriatej panvici orestujeme neočistené strúčiky cesnaku, až dokým nebudú mäkké a voňavé (cca 15 minút). Necháme ochladnúť a očistíme ich.
2. Rehydratujeme chilli papričky quajillo. Papričky rozrežeme a rozprestrieme. Semienka vyberieme preč. Položíme na rozohriatu panvicu a krátko prehrejeme z oboch strán. Pritláčame vareškou. Preložíme do misky a zalejeme vriacou vodou a necháme 20-30 minút postáť. Papričky sa krásne napijú vody a budú mäkké a vláčne.
3. Do mixéra dáme papričky (bez vody), očistený cesnak, oregano, rascu, čierne korenie a 2/3 vývaru. Spracujeme do jemného pyré. Následne precedíme cez sitko, aby bola omáčka naozaj jemná.
4. Rozohrejeme si panvicu a vylejeme do nej precedenú omáčku. Pomalime varíme asi 7-10 minút a následne prilejeme zvyšok vývaru. Varíme ďalej asi 30 minút, kým omáčka bude mať tú správnu tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu. Dochutíme cukrom a soľou.
5. Omáčku skladujeme v chladničke.
Papričky Guajillo si môžete kúpiť v našom obchode TU.