Koniec leta je čas tých najskvelejších paradojok. No a čo môže byť lepšie ako si z nich spraviť úžasnú polievočku s troškou chilli. Tento recept máme od šikovníkov z CHILLIBROTHERS.SK . Tak poďme na to:
POTREBUJEME:
(na 5 porcii)
- 5 čerstvých paradajok
- 5 kúskov sušených paradajok
- 500 ml paradajkový pretlak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL sušenej bazalky
- Parmezán
- Olivový olej
- Soľ
- Biele korenie
- Bobkový list
- Hnedý cukor
- Chilli korenie kayenské alebo birds eye ¼ ČL
- Citrónová šťava na dochutenie
POSTUP:
Čerstvé paradajky narežeme a zalejeme vriacou vodou, necháme trochu postáť, potom opláchneme studenou vodou a ošúpeme ich. Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu aj prelisovaný cesnak. Potom pridáme paradajkový pretlak, nakrájané čerstvé paradajky aj sušené paradajky a bobkový list. Všetko spolu podusíme 15 minút.
Pridáme chilli korenie, biele korenie, soľ, cukor podľa vlastnej chuti. Odstavíme od varenia a paradajkovú zmes potom rozmixujeme mixérom na krém.
Paradajkový krém dáme znova variť, ale pridáme cca pol litra vody (resp. uvidíte koľko budete potrebovať podľa hustoty). Polievočku privedieme do varu a povaríme cca 10 minút. Nakoniec môžeme ešte dochucovať a pridáme šťavu z polky citróna, nech to má ten šmrnc. Pri servírovaní nezabudnite na postrúhaný parmezán, dodá polievočke krídla.
Tralala hotovo! Dobrú chuť.