Nie som práve Tofu fanda, ale táto nátierka bola tak chutná a krásne pikantná, že určite zopár našich priateľov ju tento rok tiež ešte ochutná. Potrebujeme: 1 balenie tofu lahôdkové 1 stredná cibuľa 1 stredná mrkva Citrón Chilli sušené bhut jolokia Soľ Sójová omáčka Olivový olej Pažítka Maslo 1 pl Ľanové drvené semienka 1 čl horčica Postup Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji, pridáme na kocky nakrájané tofu a opekáme, pridáme kúsok sójovej omáčky a nakrája...
Recepty, Strana 2
Rizoto snáď pozná každý z nás, mne osobne sa toto jedlo spája s domovom. V čase, keď mama nevedela čo už má navariť, bolo práve rizoto voľba číslo 1. My sme ho v tých časoch jedli s kuracím mäsom, a preto ma trocha prekvapil tento recept, kde čas prípravy je ten istý aj pri hovädzom mäse. Tak poďme to teda skúsiť. Potrebujeme: 100 g ryže Arborio 150 g zadného hovädzieho mäsa 60 g syra Gran Padano 100 ml červeného suchého vína 400 g krájaných paradajok (z konzervy) 100 g hlivy ustr...
Poznáte to, včera ste piekli, varili a dnes už človek by chcel mať aj kľud od varenia nie? Nám ostalo kúsok kačacinky zo včera avšak chute si žiadali nejakú zmenu. Tak sme sa teda pustili do toho obrali kačku od mäska a pripravili chutné toasty. Trocha sme sa nechali inšpirovať aj internetom a k mäsu a toastom sme skúsili cibuľovú marmeládu. Hmm znelo to divne, ale divili by ste sa ako to skvelo zahralo na chuťové bunky. Dosť ale rozprávania, tu je recept: Potrebujeme: 150 g kačacieho mäs...
Polpete sú vlastne mäsové guľky a v kombinácii s paradajkovou omáčkou vytvárajú doslova zážitok na tanieri. Samozrejme, že naše polpete dostalo aj kúsok chilli, konkrétne v tomto prípade sme do mäsových guličiek podrvili birds eye chilli od chillimarket.sk.
Pokiaľ by ste si túto mini papričku chceli vypestovať doma, prečítajte si niečo o nej tu: http://www.chillibrothers.sk/birds-eye-baby
Dosť bolo, ale rečí a poďme sa vrhnúť do našej kuchyne.
Chilli con carne je asi najznámejšie jedlo obsahujúce chilli na svete. V anglicky hovoriacom svete sa mu preto často hovorí iba "chilli" :) Existuje na neho asi milión receptov. Základ Chilli con carne tvorí najemno nakrájané alebo mleté mäsko, fazuľka, paradjky a samozrejme chilli. Podávať sa môže s roznymi druhmi príloh ako napríklad ryža, kuskus, pečené zemiaky alebo placka.
Opäť sa nám podarilo dostať do kuchyne a pripraviť si niečo špeciálne. Mexická kuchyňa bola vždy spätá s chilli a s pálivými chuťami. Burritos je svetoznáma fast food špecialita a snáď každý z nás si už pochutnal na nie jednom.
Existuje samozrejme veľmi veľa spôsobov ako ho pripraviť, no my dnes sme zvolili chutné hovädzie rezančeky. Krásne mäso, správne ochutené a premiešané so skvelými chipotle chillies od chillimarket.sk, tomu sa nedalo odolať.
Tento víkend bol mimoriadne vydarený čo sa týka počasia a v človeku sa ihneď prebudia tie radostné pocity, že ide jar. Už sa veľmi tešíme na tie dni, keď doslova vypadneme z reality na víkend do nášho útočiska a ukryjeme sa tam medzi rastlinami.
Práve to bol aj dôvod, prečo sme sa rozhodli zahájiť túto záhradkársku sezónu pravým letným ľahkým fresh receptom. Je to kombinácia čerstvej zeleniny, ryže a šošovice. Šalát vás veru skvele zasýti, chilli mierne zahreje presne tak, aby ste mohli pokračovať v krásnom víkende.
Príroda sa nám už zobúdza a čo chvíľa bude treba venovať svoj čas záhradným prácam. Preto sme sa ešte rýchlo ponorili do varenia a pripravili opäť niečo lahodné pre Vás. Dnes to bude trocha netradičná kombinácia slaného a sladkého. Dokonca mi neuveríte, ale pri dnešných bravčových roládkach som ako prílohu spravil cous cous :). Áno priznávam zachutil mi a dokonca sa mi zapáčil hlavne tým, že ho skrátka viete ochutiť a pripraviť ako chcete vy sami.
Späť ale k receptu. Príprava je trocha náročnejšia a nepatrí ani k tých kuchynským “rýchlovkám”, avšak s jeho výsledkom budete spokojný.
Dnešný článok síce nebude o žiadnom novom chilli recepte, ale aj napriek tomu to súvisí s kuchyňou a varením. Chilli ako už viete sa dá v rôznych podobách : čerstvé, sušené celé papričky, mleté chilli, chilli vločky, chilli pasty, chilli omáčky, fermentované chilli omáčky atď atď.
Najjednoduchší spôsob ako uchovať chilli je si celé plody usušiť a následne ich správne uskladniť. Avšak čo potom? Samozrejme takto uskladnené chilli končí najčastejšie ako rozdrobené v polievke, či ako dochucovadlo pizzi :)
Počuli ste ale už o REHYDRATÁCII CHILLI?
Rehydratácia chilli papričiek je krátky proces ako naše sušené chilli papričky premeniť opäť na trochu jemnejšie plné chutí. Najčastejšie sa používa ako predpríprava sušených chilli paprík na výrobu rôznych chilli pást, dipov a omáčok práve v tomto prechodnom období. V našom krátkom foto návode vám ukážeme ako to robíme my, tak sa na to poďme spoločne pozrieť.
Touto nedeľou začíname kolekciu receptov, v ktorých budeme pracovať s celými sušenými chilli a ich rehydratáciou. Na úvod sa chceme poďakovať za skvelé a voňavé chilli papričky od chillimarketu.sk . Človeku sa doslova zbiehali slinky pri tých vôňach.
Poďme späť k nášmu vareniu Na starosť si ho zobrala Lenka a pri oznámení názvu som mal pocit, že to bude niečo s rybou …hm ej ale som sa veľmi mýlil. Seitan je totižto surovina, ktorú by som prirovnal asi k sekanej, avšak oveľa zdravšia. Tu je zopár informácii k nej: